Hol vagyok?

Vér, veríték és könnyek. Élet egy ritka, középformátumú fényképezőgép-dinoszaurusszal, amely valószínűleg a világ legnagyobb és legnehezebb tükörreflexes szerkezete.

 Bazinagy, dögnehéz, de cserébe többféle képméretet tud - 645, 6x6, 6x7, 6x8, van hozzá Polaroid hátfal, és remek objektíveket gyártottak hozzá a japánok.

Címkék

100-200mm zoom (2) 101 (1) 180mm (1) 18x24 (1) 300mm (1) 360° (1) 500mm (1) 50mm (4) 5x7 (3) 617 (1) 645 (3) 680iii (5) 6x12 (6) 6x17 (1) 6x6 (2) 6x7 (1) 6x9 (1) agfa (1) alkatrész (2) Angulon (6) Apple (1) árlista (1) árnyék (1) barkács (3) barlang (1) caffenol (1) Camera Obscura (3) Canon (2) Canon 5D (1) CCD (1) Certo Six (1) csengőhang (1) d60 (1) dia (3) digitális (1) digitális hátfal (3) dioptria+korrekció (1) e (1) eBay (15) ebay (1) eladó (2) EOS30 (1) EOS D60 (1) extension rail (1) Facebook (2) fekete fehér (5) fénymérő (1) film (2) filmcsere (4) fkd (1) foma (5) fotópapír (1) fotóstáska (1) fp 3000b (2) fuji (2) Fuji (6) Fujifilm (5) fujifilm (3) Fuji 645 (4) fuji 680 remote release wiring diagram (1) Fuji GX680 (14) fuji gx680 (4) Fuji X-T1 (1) füst (1) gázgyár (1) gólem (3) gömbpanoráma (1) GSW 690III (1) GW670 (1) gx (1) GX680 (5) Hét képe (1) híd (1) Holga (2) igazolványkép (1) ilford (2) infravörös (2) Japán (1) japán (1) kanada (1) kapcsolási rajz (1) karácsony (1) kereső (2) kísérlet (2) kisfilm (5) Kodak (3) Köln (1) könyv (1) Kovács úr (7) különbség (2) labor (2) land rover (1) lápvidék (1) levelezés (3) Linhof (1) Ljubitel (4) Luma (1) LumaII (2) lyukkamera (5) mágus (2) Mágus (1) magyarország (1) mai manó ház (2) makró (1) mattüveg (4) Minolta Weathermatic (1) monopod (1) művészet (2) nagyformátum (1) nagyítás (4) naplemente (1) negatív (1) negtív (2) nikon (1) Nikon (2) nyakpánt (1) objektív (9) olcsó (1) olvasnivaló (1) olympus (3) om (1) papírkép (4) Parlament (1) paszpartu (1) Phase One (1) pinhole (2) polaroid (4) portugália (4) posta (4) prospektus (1) redscale (3) Rodenstock Sironar (1) Rollei (1) rollfilm (1) Rossmann (1) Schneider Symmar (1) sín (1) solargraph (1) szerelő (1) szerviz (5) szkennelés (2) szobor (1) szpot+fénymérő (2) tél (2) tenger (3) tilt-shift (2) turista (1) újságcikk (1) utazás (7) VDS Camera (2) Velvia 50 (1) videó (5) víz (1) yashica (2) Zeiss (1) zeiss (1) Címkefelhő

Vadhajtások

Nagyítás

2012.09.17. 08:10 mudman

Az analóg fényképezés egyik legérdekesebb része - ez, ami a digitális fényképezésnél az esetek 99 százalékában elmarad - amikor a negatívból végre igazi, kézzel fogható papírkép lesz. 

Ma megint nagyítunk. Igen, ismét Kovács úr messze földön híres fürdőszobalaborjában, amelynek feketéjét féli, és irigyli az analóg világ apraja-nagyja. Áldozatnak ezt a negatívot választottuk, a szkennelés után szerettem volna igazi képként is látni.

labor_ballet.jpg

A közeli kék-piros színezetű fogyasztási templomban kezdtem a rákészülést, negyven liter - akciós - desztillált víz beszerzésével, amihez még hozzácsaptam két limonádé-jellegű műsört - a másnapra való tekintettel, majd átballagtam a közeli klozetlaborba. 

Ezután már csak a megfelelő zenei aláfestést kellett megtalálni a YouTube-diszkó kínálatából, illetve néhányat többször meghallgatni, hogy valóban megfele-e az alkalomnak. (Ezt például vagy háromféle képanyaggal, illetve szöveges aláfestéssel is végignéztük. Nem éppen vidám darab.)

Közben előkerültek a különféle vegyszeres dobozok, a vízforraló, a házi hívóreceptek, a precíziós digitális mérleg, és elkezdődött az alkímista szakkör.

Dr. Kovács munkavédelmi öltözetbe bújik, hogy megkímélje divatos felsőruházati termékeit
labor_szerek.jpg
Dobozok, porok, kimért adagok várják, hogy feloldódjanak az ötvenfokos desztvízben

A szereplők, balról jobbra: metol, nátrium-szulfit, hidrokinon, nátrium-karbonát, kálium-bromid. Persze az arányok, grammok mellett az sem mindegy, milyen sorrendben kerülnek a meleg vízbe.

labor_notes.jpg

A titkos recept nem kerülhet nyilvánosságra. :)

Szörnyű titkok, különféle hívóreceptek lapulnak a papírok között. Mérgek, grammok között a titkos, Igazi Fekete titka. Az okos fényképész sokat jegyzetel.

labor_liquids.jpg

Sajnos a friss fixír szagát nem tudom megmutatni, pedig szívesen megtenném

A friss fixír remek tüdőerősítő hatású szer. Már ha túléled a szagát, a zárt, alig szellőző fürdőben. 

labor_fridge.jpg

A bekevert hívó a hűtőben próbál visszahűlni. Jó a társaság, hagyma, karfiol, kukorica figyeli a tájidegen edényt

Egy atipikus hűtőbelső. A nagy melegben a hívót be kellett tenni a hűtőszekrénybe, mert magától sosem hűlt volna 28 fok alá ebben a kánikulában. Így is csak baromi lassan.

labor_rodenstock.jpg

Megvan a nagyítóba szánt objektív is

135-ös Rodenstock objektív lesz a segítségünkre a nagyításban. Tisztességes darab. Bár  a legelvetemültebbek szerint a nagyítógépbe is ugyanazt az objektívet kéne tenni, mint amivel a kép készült.

labor_adjusting.jpg

Igazítás

Legelőször kitaláljuk, mi is legyen rajta a nagyításon. Szerencsére a nyersanyagon van információ bőven.

labor_controll.jpg

Élességállítás

Amikor már szemre nem megy az élességállítás, akkor segít sokat ez a nagyítós cucc. 

labor_magnifier.jpg

A nagyítóval könnyebb élesre állítani a képet, de van ennél hatékonyabb fegyver is. De azt képtelenség lefényképezni üzem közben

Van még ennél komolyabb fegyver is, ami már nem is a kép élességét mutatja, hanem a képen található apró szemcsék közül kell megtalálni egyet, és így élesre állítani a nagyítógépet. Így biztosra mehetünk, és ez a módszer akkor is tutira működik, ha másképp nem tudnánk megoldani a dolgot, pl. a nagyítani vágyott kép életlen, vagy bemozdult.

labor_test.jpg

Az első tesztcsík már láthatóvá is vált

Egy jól sikerült nagyításhoz áldozatokat is kell hozni. Néhány tesztcsík és jó esetben két három próbakép után már kész is a nagyítás. Közben persze többször kell döntést hozni, hümmögni, ilyen-olyan fényben nézegetni a próbadarabokat. És persze megpróbálni azt is kitalálni, hogy száradás után mennyire fog másképp festeni a kép.

labor_firstpaper.jpg

Kis finomhangolás után az első, teljes méretű papírkép is elkészült

Az analóg Photoshop-ról nincs kép, de szinte minden megoldható a laborban is, mint ami a gépen. Egyedül a Ctrl+Z gomb, ami kicsit macerásabb analógban.

labor_ready.jpg

Évtizedes, elmés szerkezet folyatja az öblítővizet a papírra

Eredeti Kodak cucc. Fent beengedi a tiszta öblítővizet, és közben egy másik járaton leengedi a használtat. Egy rendes baritpapíros nagyítás lelkiismeretes kimosása rengeteg vizet igényel. 

labor_glass.jpg

Az utolsó állomás. Üveglapra ragasztva száradnak-feszülnek a képek. 

Bő egynapos száradás vár még a képre. A papírt enyves szalaggal feszítjük üveglemezre, hogy száradás közben ne csavarodjon össze. Másnap sniccerrel kell majd kiszabadítani a fotókat. Aztán jöhet egy másik barkácsnap, amikor bekeretezzük az elkészült nagyítást.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujigx680.blog.hu/api/trackback/id/tr64660977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása